niedziela, 8 czerwca 2014

POTRZEBA DOKŁADNOŚCI W PRZEPISACH


Moja Babcia była bardzo uczynna i życzliwa ludziom, toteż chętnie dzieliła się, szczególnie gdy ją poproszono, ze znajomymi paniami  posiadanymi wiadomościami gospodarskimi i przepisami kulinarnymi. Pewna znajoma dostała właśnie przepis na ciastka "ptysie". Po jakimś czasie moja Babcia zauważyła, że pani ta wyraźnie ochłodziła,  miłe dotąd, kontakty towarzyskie. Będąc osobą bezpośrednią, zapytała wprost o powód i usłyszała w odpowiedzi, że "pani to się wszystko udaje, a znajomym to pani podaje jakieś inne przepisy". Okazało się, że znajoma "skorygowała" przepis na własną rękę uważając go za absurdalny i zamiast, jak w przepisie 1 łyżeczki od kawy cukru, dodała do ciasta dużą łyżkę stołową cukru. Delikatne ciasto natychmiast opadło, wypiek był nieudany  i to był powód obrazy.
Początkująca gospodyni, a nawet ktoś, kto już doskonale czuje się w kuchni, wykonując coś po raz pierwszy powinien dokładnie trzymać się przepisu, jeżeli chodzi o składniki i ich wagę a także sposób wykonania. Często bowiem przysłowiowa "szczypta" czegoś więcej potrafi zniweczyć cały nasz wysiłek i potrawa po prostu się nie uda. Na modyfikację przepisu może sobie pozwolić ktoś, kto już wiele razy wykonywał określoną potrawę. Niezwykle ważne : kiedy zapraszamy "specjalnych" gości lub organizujemy bardzo ważne przyjęcie nie należy w menu umieszczać potraw,  których jeszcze nie próbowaliśmy robić. Możemy bowiem  stać się ofiarą złośliwości losu i potrawa może się nie udać i okazać się niejadalna. Należy więc bazować na przepisach od dawna wypróbowanych, takich potrawach, które wychodzą nam, jak to się mówi,  "bez pudła".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz