Do zrobienia leczniczej orzechówki konieczne są młode, zielone orzechy włoskie w czasie, kiedy ich środek jest jeszcze zupełnie miękki (kiedy nie stwardniały jeszcze pod zieloną łupiną skorupki orzechów). Myślę, że koniec maja - początek czerwca to pora właśnie na tę orzechówkę. W mojej rodzinie, zwyczajowo przy pierwszych objawach zatrucia (tylko nie alkoholowego) kieliszek nalewki i jak ręką odjął .
Lecznicza orzechówka
pradziadka
Składniki:
4 - 5 orzechów
włoskich zerwanych w momencie kiedy w
środku jeszcze nie wykształciła się skorupka
czysta wódka
odrobina cukru
Wykonanie:
Drobno pokrajane zielone
orzechy włoskie (oczywiście przedtem
umyte) wrzucamy do szczeknie zamykanej butelki lub słoika. Zalewamy je taką
ilością wódki, żeby dobrze pokryła pokrajane orzechy, dosypujemy trochę cukru , butelkę lub słoik szczelnie
zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Pozostawiamy do momentu, kiedy nalewka
uzyska ciemnobrązowy, prawie czarny kolor. Zlewamy ją do butelek i trzymamy w ciemnym miejscu.
Nalewka na orzechach jest niezwykle przydatna w przypadku ostrych zatruć
pokarmowych. Pół kieliszka lub kieliszek nalewki zażyty natychmiast gdy
stwierdzimy u siebie zatrucie uśmierza ból (orzechy włoskie zawierają podobno
śladowe ilości opium) i leczy zatrucie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz