niedziela, 8 czerwca 2014

Dwadzieścia pięć lat

     W ciągu ostatnich dni głównym tematem nagłówków, i audycji telewizyjnych stała się dwudziesta piąta rocznica nowej Wolnej Polski . To już "Druga wolna Polska" bo przedtem mieliśmy jeszcze Dwudziestolecie Międzywojenne. Przed dwudziestu pięciu laty nie było w sklepach takiego wyboru różnych produktów jak teraz. Potem była era octu .Na półkach sklepowych stały sobie w równych rzędach butelki z octem ustawione tak, żeby wyglądało na to że na pólkach jest pełno towaru. Inne produkty zdobywało się stojąc w długich kolejkach. Kiedy podchodziło się na koniec kolejki rzucało się pytanie "co to dają?". Potem był okres kartek, nawet na czekoladę dla dzieci, a właściwie "wyroby czekoladopodobne", a prawdziwą czekoladę dostawało się czasem w prezencie od tych szczęśliwców, którzy wyjeżdżali czasem na zachód albo od rodziny czy przyjaciół tam mieszkających.  Ja robiłam wtedy dla swoich dzieci domowym sposobem blok kakaowy, który był o niebo lepszy od wszystkich wyrobów czekoladopodobnych, a przynajmniej wiedziałam, z czego jest zrobiony. Taki blok kakaowy smakował o wiele lepiej niż wyroby czekoladopodobne, które smakowały wyraźnie margaryną.

Blok kakaowy

Składniki:
3 szklanki mleka w proszku
1/4 kg masła
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki prawdziwego kakao

Wykonanie:

      Zagotować masło z wodą i cukrem, dodać kakao i mleko, dokładnie mieszając żeby nie było grudek i żeby się nam nie przypaliło (najlepiej gotować umieszczając garnek ze składnikami  w drugim garnku napełnionym wodą żeby uniknąć przypalenia). Do otrzymanej masy czekoladowej wrzucamy dodatki według naszego uznania ( bakalie,  orzechy, herbatniki, skórkę pomarańczową  itp.). Otrzymaną  wykładamy do formy     wyłożonej  papierem  lub folią aluminiową i wysmarowanej masłem i pozostawiamy aż zastygnie. 

     Mus czekoladowy
/Przepis zaprzyjaźnionej Wiedźmy z Sandomierza/

Składniki:
300 g czekolady deserowej (pośredniej między gorzką a mleczną)
300 ml śmietanki 30%
białka z 4 jajek
1/3 szklanki cukru
½ szklanki śmietanki 30% (dodatkowo)

Wykonanie:

     Pokruszyć czekoladę, wrzucić ją do garnka ze śmietanką podgrzana prawie do zagotowania, lekko rozpuścić, lekko zmiksować aż masa będzie „gładka”. Białka z cukrem ubić „na sztywno” (najlepiej mikserem w misce obrotowej). Delikatnie mieszać ubitą pianę  z masą czekoladową. Następnie ubić dodatkową porcję śmietanki, dodać do masy czekoladowej z pianą. Mieszać delikatnie. Włożyć do szklaneczek lub kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz