W ciągu ostatnich dni głównym tematem nagłówków, i audycji telewizyjnych stała się dwudziesta piąta rocznica nowej Wolnej Polski . To już "Druga wolna Polska" bo przedtem mieliśmy jeszcze Dwudziestolecie Międzywojenne. Przed dwudziestu pięciu laty nie było w sklepach takiego wyboru różnych produktów jak teraz. Potem była era octu .Na półkach sklepowych stały sobie w równych rzędach butelki z octem ustawione tak, żeby wyglądało na to że na pólkach jest pełno towaru. Inne produkty zdobywało się stojąc w długich kolejkach. Kiedy podchodziło się na koniec kolejki rzucało się pytanie "co to dają?". Potem był okres kartek, nawet na czekoladę dla dzieci, a właściwie "wyroby czekoladopodobne", a prawdziwą czekoladę dostawało się czasem w prezencie od tych szczęśliwców, którzy wyjeżdżali czasem na zachód albo od rodziny czy przyjaciół tam mieszkających. Ja robiłam wtedy dla swoich dzieci domowym sposobem blok kakaowy, który był o niebo lepszy od wszystkich wyrobów czekoladopodobnych, a przynajmniej wiedziałam, z czego jest zrobiony. Taki blok kakaowy smakował o wiele lepiej niż wyroby czekoladopodobne, które smakowały wyraźnie margaryną.
Blok kakaowy
Składniki:
3 szklanki mleka w proszku
1/4 kg masła
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki prawdziwego kakao
Wykonanie:
Zagotować masło z wodą i cukrem, dodać
kakao i mleko, dokładnie mieszając żeby nie było grudek i żeby się nam nie
przypaliło (najlepiej gotować umieszczając garnek ze składnikami w drugim garnku napełnionym wodą żeby uniknąć
przypalenia). Do otrzymanej masy czekoladowej wrzucamy dodatki według naszego
uznania ( bakalie, orzechy, herbatniki,
skórkę pomarańczową itp.). Otrzymaną wykładamy do formy wyłożonej
papierem lub folią aluminiową i
wysmarowanej masłem i pozostawiamy aż zastygnie.
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy
/Przepis zaprzyjaźnionej Wiedźmy z Sandomierza/
Składniki:
300 g czekolady deserowej (pośredniej
między gorzką a mleczną)
300 ml śmietanki 30%
białka z 4 jajek
1/3 szklanki cukru
½ szklanki śmietanki 30% (dodatkowo)
Wykonanie:
Wykonanie:
Pokruszyć czekoladę, wrzucić
ją do garnka ze śmietanką podgrzana prawie do zagotowania, lekko rozpuścić,
lekko zmiksować aż masa będzie „gładka”. Białka z cukrem ubić „na sztywno”
(najlepiej mikserem w misce obrotowej). Delikatnie mieszać ubitą pianę z masą czekoladową. Następnie ubić dodatkową
porcję śmietanki, dodać do masy czekoladowej z pianą. Mieszać delikatnie.
Włożyć do szklaneczek lub kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz