sobota, 21 czerwca 2014

Placek drożdżowy z nadzieniem serowo-jabłkowym

Składniki:
30 dag mąki
3 dag drożdży
6 łyżek letniego mleka
1 całe duże jajko
10 dag cukru
3 dag roztopionego letniego masła
 szczypta soli

Wykonanie:
Przesiać do miski mąkę, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, wyrobić i pozostawić pod przykryciem (najlepiej lnianą lub bawełnianą ścierką ) aż wyrośnie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Następnie dodać jajko, cukier, roztopione letnie masło i szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, aż będzie "odstawało" od ręki, rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze albo w dużej tortownicy. Ciasto znów odstawić do podrośnięcia.

Masa serowa

Składniki:
20 dag tłustego, niekwaśnego sera
4 łyżki ostudzonego budyniu waniliowego
1 całe jajko 5 dag (lub nieco mniej) cukru
otarta skórka cytrynowa lub inny zapach

Wykonanie:
Dobrze wyrobioną masę rozsmarować na podrośniętym cieście, starając się, aby warstwa masy serowej na całym placku miała jednakową grubość.

Jabłka
1 i 1/2 kg obranych pokrajanych w ćwiartki a następnie w plasterki kwaśnych jabłek. Pokrajane jabłka układamy na masie serowej "w dachówkę". Piec wszystko przez 45-50 minut w temperaturze ok. 200 -220 stopni.

"Polewa" do placka

Przetrzeć 25 dag dżemu morelowego, dodać 23 łyżki wrzącej wody z rozpuszczoną łyżeczką  żelatyny. Po wyjęciu ciasta z pieca polać je tą "polewą". Po wierzchu można je posypać siekanymi prażonymi migdałami lub orzechami włoskim. Placek można też jeść na ciepło - podobno pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz