Składniki:
30 dag mąki
3 dag drożdży
6 łyżek letniego mleka
1 całe duże jajko
10 dag cukru
3 dag roztopionego
letniego masła
szczypta soli
Wykonanie:
Przesiać do miski mąkę,
dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, wyrobić i pozostawić pod przykryciem
(najlepiej lnianą lub bawełnianą ścierką ) aż wyrośnie. Ciasto powinno podwoić
swoją objętość. Następnie dodać jajko,
cukier, roztopione letnie masło i szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, aż
będzie "odstawało" od ręki, rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej
tłuszczem blasze albo w dużej tortownicy. Ciasto znów odstawić do podrośnięcia.
Masa serowa
Składniki:
20 dag tłustego,
niekwaśnego sera
4 łyżki ostudzonego
budyniu waniliowego
1 całe jajko 5 dag (lub
nieco mniej) cukru
otarta skórka cytrynowa
lub inny zapach
Wykonanie:
Dobrze wyrobioną masę
rozsmarować na podrośniętym cieście, starając się, aby warstwa masy serowej na
całym placku miała jednakową grubość.
Jabłka
1 i 1/2 kg obranych
pokrajanych w ćwiartki a następnie w plasterki kwaśnych jabłek. Pokrajane
jabłka układamy na masie serowej "w dachówkę". Piec wszystko przez
45-50 minut w temperaturze ok. 200 -220 stopni.
"Polewa"
do placka
Przetrzeć 25 dag dżemu
morelowego, dodać 23 łyżki wrzącej wody z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny. Po wyjęciu ciasta z pieca polać je
tą "polewą". Po wierzchu można je posypać siekanymi prażonymi
migdałami lub orzechami włoskim. Placek można też jeść na ciepło - podobno
pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz