sobota, 17 maja 2014



     Nadchodzi pora "letnich" owoców które pojawią się lada chwila.  Zaczynam więc podawać przepisy na różne naprawdę smaczne potrawy i przetwory z owoców. Będę je dawkowała ponieważ nie można robić wszystkiego naraz.

Pianka owocowa (szaus)
(znakomity lekki deser, dodatek do domowych kruchych ciasteczek albo biszkoptu)

Składniki:
1 szklanka owoców
1 białko
1 szklanka cukru



Wykonanie:
Do tej pianki nadają się wyłącznie miękkie owoce jagodowe takie jak czerwone i białe porzeczki, maliny, truskawki, poziomki. Najlepsze są porzeczki ponieważ mają dużo pektyny. Można też mieszać dowolnie owoce. Ubijamy na sztywno pianę z owoców, białka i cukru. Ktoś może nie wierzyć, ale robi się naprawdę dużo piany z podanej w przepisie porcji .

Truskawki 

Składniki:
dowolna ilość truskawek
taka sama ilość cukru

Wykonanie:
Przygotować syrop, wrzucić truskawki i gotować je przez 10 minut. Po 10 minutach wyjąć delikatnie owoce na sito, dobrze odcedzić syrop i smażyć sam syrop tak długo, aby dobrze zgęstniał. Następnie znów wrzucić owoce do syropu, smażyć je tylko 5 minut i na gorąco *)  wkładać do słoików.

*) Słoiki można też zamykać na zimno. Patrz przepis na dżem z czarnych porzeczek (smorodiny). 

Na ratunek truskawkom 
     W czasie wysypu truskawek każdy przeważnie kupuje całą łubiankę, po czym pół łubianki zostaje. Truskawki są owocami bardzo delikatnymi i często na drugi dzień są już nie do jedzenia. Wydaje nam się, że są świeże, "prosto z pola" ale przecież były zrywane poprzedniego dnia, potem przechowywane nie wiadomo w jakich warunkach więc swoje już przeszły zanim trafiły na nasz stół. Żeby nie marnować moich ukochanych, pysznych owoców jakimi są truskawki wymyśliłam dwa sposoby zagospodarowania truskawek które zostają z zakupionej całej łubianki.

I sposób  
Miksuję truskawki i takie zmiksowane w pojemniczkach zamrażam. W zimie jak znalazł. Robię z nich kisiel truskawkowy, albo po rozmrożeniu polewam nimi różne desery: budynie, sałatki owocowe, lody. 

II sposób
     Drobne truskawki zamrażam w pojemnikach w całości. W zimie używam je do przybierania ciast albo galaretek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz