Nadchodzi pora "letnich" owoców które pojawią się lada chwila. Zaczynam więc podawać przepisy na różne naprawdę smaczne potrawy i przetwory z owoców. Będę je dawkowała ponieważ nie można robić wszystkiego naraz.
Pianka owocowa (szaus)
(znakomity lekki deser,
dodatek do domowych kruchych ciasteczek albo biszkoptu)
Składniki:
1 szklanka owoców
1 białko
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Do tej pianki nadają się
wyłącznie miękkie owoce jagodowe takie jak czerwone i białe porzeczki, maliny,
truskawki, poziomki. Najlepsze są porzeczki ponieważ mają dużo pektyny. Można
też mieszać dowolnie owoce. Ubijamy na sztywno pianę z owoców, białka i cukru.
Ktoś może nie wierzyć, ale robi się naprawdę dużo piany z podanej w przepisie
porcji .
Truskawki
Składniki:
dowolna ilość truskawek
taka sama ilość cukru
Wykonanie:
Przygotować syrop, wrzucić
truskawki i gotować je przez 10 minut. Po 10 minutach wyjąć delikatnie owoce na
sito, dobrze odcedzić syrop i smażyć sam syrop tak długo, aby dobrze zgęstniał.
Następnie znów wrzucić owoce do syropu, smażyć je tylko 5 minut i na gorąco
*) wkładać do słoików.
*) Słoiki można też zamykać na zimno.
Patrz przepis na dżem z czarnych porzeczek (smorodiny).
Na ratunek truskawkom
W czasie wysypu truskawek każdy przeważnie kupuje całą łubiankę, po czym pół łubianki zostaje. Truskawki są owocami bardzo delikatnymi i często na drugi dzień są już nie do jedzenia. Wydaje nam się, że są świeże, "prosto z pola" ale przecież były zrywane poprzedniego dnia, potem przechowywane nie wiadomo w jakich warunkach więc swoje już przeszły zanim trafiły na nasz stół. Żeby nie marnować moich ukochanych, pysznych owoców jakimi są truskawki wymyśliłam dwa sposoby zagospodarowania truskawek które zostają z zakupionej całej łubianki.
I sposób
Miksuję truskawki i takie zmiksowane w pojemniczkach zamrażam. W zimie jak znalazł. Robię z nich kisiel truskawkowy, albo po rozmrożeniu polewam nimi różne desery: budynie, sałatki owocowe, lody.
II sposób
Drobne truskawki zamrażam w pojemnikach w całości. W zimie używam je do przybierania ciast albo galaretek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz