Podobno rabarbar, tak jak szpinak jest bardzo niezdrowy bo zawiera szczawiany. Uważam jednak, że jeżeli kilka razy w roku zjemy placuszki z rabarbarem czy zupę szczawiową to nic złego nam się nie stanie. Placuszki z młodym rabarbarem szczególnie tym pierwszym, wiosennym są naprawdę pyszne! Jako dziecko byłam zawsze pewna że to już wiosna kiedy pojawiały się na stole w moim rodzinnym domu. Moja ukochana babcia świetnie gotowała a ja przejęłam po Niej, tak jak po mojej Mamie, ciotkach i kuzynkach zamiłowanie do gotowania
Placuszki z rabarbarem
Składniki:
3-4 łodygi rabarbaru
3/4 litra zsiadłego mleka,
kefiru lub jogurtu naturalnego
1 całe jajko
mąka
Wykonanie:
Obrać rabarbar, następnie
pokrajać go na 4 centymetrowe odcinki i
każdy z nich poprzecznie na cienkie plasterki (ok. 2 mm). Wyrobić mikserem
mleko z jajkiem i mąką. Mąki dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję ciasta
na naleśniki. Wrzucić do ciasta
pokrajany rabarbar. Smażyć
na patelni w "głębokim" tłuszczu , podobnie jak racuchy. Przed
podaniem na stół posypać cukrem pudrem. Wszelkie słodkie placuszki najlepiej smażyć na twardej margarynie. Ja zazwyczaj używam "Kasi".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz