sobota, 17 maja 2014


Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
(porcja dla 3 osób)

Składniki:
3-4  duże ziemniaki
1 całe jajko
kilka łyżek mąki
odrobina mleka
sól (do smaku)
ewentualnie majeranek

Wykonanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć na średniej tarce, dodać jajko, mąkę, odrobinę mleka, sól, majeranek. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski. Jeżeli lubimy jeść placki ziemniaczane z cukrem to nie dodajemy do ciasta majeranku. Można dodać do ciasta odrobinę drożdży (dosłownie "szczyptę"). Placki są wtedy pulchniejsze ale mniej chrupiące. Smażymy je w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Podajemy do ich polania kwaśną śmietanę albo jeżeli ktoś woli jemy posypane cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz