Placki ziemniaczane z
młodych ziemniaków
(porcja dla 3 osób)
Składniki:
3-4 duże ziemniaki
1 całe jajko
kilka łyżek mąki
odrobina mleka
sól (do smaku)
ewentualnie majeranek
Wykonanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć
na średniej tarce, dodać jajko, mąkę, odrobinę mleka, sól, majeranek. Ciasto
powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski. Jeżeli lubimy jeść placki
ziemniaczane z cukrem to nie dodajemy do ciasta majeranku. Można dodać do
ciasta odrobinę drożdży (dosłownie "szczyptę"). Placki są wtedy
pulchniejsze ale mniej chrupiące. Smażymy je w głębokim tłuszczu na złocisty
kolor. Podajemy do ich polania kwaśną śmietanę albo jeżeli ktoś woli jemy posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz