Własnoręcznie robione domowe wypieki są niestety droższe od tych gotowych, jakie kupujemy w sklepach, ale za to o wiele, wiele lepsze i zdrowsze. Jest podobnie, jak ze wszystkimi domowymi wyrobami kulinarnymi: wiemy dokładnie, co włożyliśmy do środka i żadna salmonella ani inne zatrucie pokarmowe nie są nas w stanie zaskoczyć. A więc do dzieła i smacznego !
Mój domowy sernik
Składniki:
1 kg białego tłustego sera
20 dag masła
20 dag cukru
10-15 dag mąki kartoflanej
8 jajek (piany może być więcej)
1/2 małego proszku do pieczenia
zapach migdałowy
smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Wykonanie:
Utrzeć zmielony przez
maszynkę (często zamiast maszynki przeciskam ser urządzeniem do przeciskania
kartofli) biały ser z masłem i żółtkami.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zapachy (niezbyt dużo), bakalie i pianę.
Na samym końcu dodać cukier (ciasto stanie się rzadkie). Włożyć ciasto do
wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Piec na jasnobrązowy kolor.
Gorący sernik polukrować.
UWAGA: Nigdy do wypieków ani do paschy nie
używam sera fabrycznie kilkakrotnie mielonego ponieważ jest zbyt rzadki i ani
sernik ani pascha nie udaje się z niego tak dobrze jak z normalnego białego
sera zmielonego w domu.
Sernik zwykły mamy Andrzeja i Zosi
Składniki:
1 i 1/2 kg białego tłustego sera
12 jaj
60 dag cukru pudru
15 dag mąki tortowej
12 dag masła
zapach (kilka kropli)
Wykonanie:
Utrzeć ser z masłem,
żółtkami i cukrem, wymieszać z mąką. Pianę dodać na samym końcu. Piec w formie
wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Do środka można dodać drobno
pokrajaną skórkę pomarańczową. Piec na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu z pieca
polukrować.
Sernik mamy Andrzeja na spodzie z
ciasta
Składniki:
1 kg tłustego białego sera
4 jaja
1/2 kg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mąki kartoflanej
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Utrzeć ser z żółtkami,
masłem i cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na samym końcu pianę.
Wyłożyć na lekko podpieczony spód. Do środka można dodać drobno pokrajaną skórkę
pomarańczową. Piec na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu z pieca polukrować.
Spód:
Składniki:
1 jajko
20 dag mąki
1 i 1/2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto na spód wyrobić, rozwałkować i
ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Lekko podpiec. Wyłożyć na podpieczony
spód masę serową i piec dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz