Czerwony barszcz, pomidorową albo bulion możemy jeść z uszkami, makaronem, ryżem, ziemniakami, ale możemy te zupy podawać także w filiżance d dodatkiem pasztecików. Podaję dwa, wypróbowane przepisy na paszteciki z mięsem (można je też robić z innymi farszami), które przeważnie się udają .
Kruche ciasto na
paszteciki Mamy
(Porcja na ok. 30 sztuk
pasztecików)
Składniki:
30 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
20 dag tłuszczu (najlepiej
mieszanego: smalec margaryna i masło)
7-8 łyżeczek kwaśnej
śmietany
odrobina soli
1/2 filiżanki wrzątku
1 żółtko
1 jajko (do smarowania)
bułka tarta do posypywania pasztecików
Wykonanie:
Zagnieść ciasto zaparzając
tłuszcz i śmietanę wrzątkiem (żółtko dodać na końcu, nie parzyć żółtka
wrzątkiem bo się zetnie, a ciasto będzie
nieprzyjemnie pachniało). Jeżeli ciasto będzie za rzadkie należy wgnieść więcej
mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na krajane kluski. Rozwałkować
ciasto na grubość 1 centymetra, krajać kwadraty, zalepiać w nich farsz, układać
na blasze wysmarowanej tłuszczem tak, aby "spoina" każdego pasztecika
znalazła się pod spodem. Zalepiać dokładnie żeby nie wylatywał farsz bo się
przypalą. Formować paszteciki w kształcie grubszego cygara. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać paseczek z tartej bułki
(będzie to ozdobą). Piec w temperaturze 220 0C na złoty kolor.
Nadzienie do
pasztecików
Składniki:
gotowane mięso z rosołu
duszone na maśle pieczarki
lub inne grzyby uprzednio
ugotowane
sól, pieprz (do smaku)
odrobina oregano lub
bazylii
Wykonanie:
Gotowanie mięso i
podduszone na maśle pieczarki lub ugotowane na miękko suszone grzyby zemleć
przez maszynkę (pasztet rozdusić widelcem albo tłuczkiem dziurkowanym do
ziemniaków). Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Można dolać trochę
rosołu, kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie lub po prostu trochę wrzątku żeby farsz nie był zbyt gęsty.
UWAGA:
1) Jeżeli nie mamy akurat
gotowanego mięsa paszteciki można nadziewać kupionym w sklepie, odpowiednio
doprawionym, pasztetem.
2) Takie samo nadzienie
mięsne tylko tak rzadkie, żeby dało się rozsmarować można robić do naleśników.
Paszteciki pani Stasi
Składniki:
2 szklanki mąki
5 dag drożdży
1 jajko
1/2 kostki masła
lub margaryny do pieczenia
1/2 szklanki kwaśnej
śmietany
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do
śmietany i wymieszać. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jajko, śmietanę z
drożdżami i trochę soli do smaku. Zagnieść. Ciasto powinno
"odchodzić" od ręki. Wałkować dosyć grubo, nakładać farsz, formować
(zwijać) jakby cieniutkie strucelki, krajać jak kopytka (ukośnie), układać na
blasze wysmarowanej tłuszczem, smarować przed wsadzeniem do piekarnika rozbitym
jajkiem. Można posypać tartą bułką. Piec na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz