niedziela, 7 grudnia 2014

Zimno, mokro, ciemno, a więc coś "na rozgrzewkę"

     Zima to pora cytrusów które, moim zdaniem, są zdrowe pod każdą postacią . Dlatego właśnie polecam serdecznie poniżej podany przepis.


Krakowska cytrynówka pani Krystyny  (pycha!)

Składniki:
2 cytryny (jeżeli duże to 1 i 1/2)
1/2 litra wódki marki "Soplica" lub "Krakus"
(bo te wódki są pędzone ze zboża a nie z ziemniaków)
4 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Cytryny należy starannie umyć i skroić z nich żółtą skórkę. Skórkę cytrynową zalać wódką dodając cukier. Nalewkę należy często wstrząsać. Po upływie 4 dni jest gotowa do spożycia. Płyn jest przejrzysty ale lepiej przecedzić go przez gazę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz