Nalewka na liściach
jabłoni
Składniki:
liście jabłoni, najlepiej
z kilku gatunków
wódka czysta
odrobina cukru
Wykonanie:
Tę nalewkę wykonujemy
jesienią, kiedy liście drzew zaczynają zmieniać kolory a liście jabłoni stają
się czerwono- złote. Im bardziej są kolorowe tym lepiej. Zbieramy liście
jabłoni, najlepiej z kilku gatunków, myjemy je i suszymy, Następnie kruszymy,
wrzucamy do butelki lub szczelnie zakręcanego słoja, zalewamy wódką dosypując
łyżeczkę cukru żeby nalewka lepiej naciągała i odstawiamy w zacienione miejsce.
Co pewien czas sprawdzamy czy nalewka nabrała już odpowiedniego koloru (powinna
być złocisto- żółta). Jeżeli jest zbyt esencjonalna możemy ją rozcieńczyć
dolewając wódki. Wszystko zależy od naszego smaku. Właściwie wykonana nalewka
na liściach jabłoni smakiem przypomina brandy. Można zrobić gościom dowcip i podać ją w butelce po brandy.... niektórzy nie zorientują się że to zupełnie coś innego ....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz