niedziela, 7 września 2014

Przetwory ułatwiające życie kobiecie pracującej

Solanka jarzynowa na zimę
(dla pań nieco leniwych lub bardzo zapracowanych)

Składniki:
1 kg marchwi
1/2 kg pietruszki (korzeń)
1/4 kg cebuli
1/4 kg selerów
1/2 kg porów
1/2 kg soli

Wykonanie:
Marchew i selery utrzeć na grubej tarce, cebulę i selery pokroić a pietruszkę (bywa włóknista) najlepiej zemleć przez maszynkę. Wszystko wymieszać z solą. Upychać do słoików (najlepiej małych), na końcu dolać do nich solankę (sos który wycieknie z warzyw pod wpływem soli zanim je powkładamy do słoików. Zostawić trochę miejsca w słoikach żeby dolać solankę. Zamknąć słoiki i odstawić na półkę. Solonych jarzyn nie pasteryzować. Kilka łyżek solonych jarzyn dodanych zamiast lub oprócz soli czy kostki rosołowej ułatwia życie zabieganej kobiecie. Nie trzeba, kiedy głodomory są za progiem pamiętać o kupieniu włoszczyzny, obierać jej, krajać.... Solone jarzyny nie psują się, najwyżej zmieniają nieco kolor, ale można je wykorzystać do końca.


UWAGA: w przepisie podaję wagę warzyw po ich obraniu (oczyszczeniu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz