Solanka jarzynowa na
zimę
(dla pań nieco leniwych
lub bardzo zapracowanych)
Składniki:
1 kg marchwi
1/2 kg pietruszki (korzeń)
1/4 kg cebuli
1/4 kg selerów
1/2 kg porów
1/2 kg soli
Wykonanie:
Marchew i selery utrzeć na
grubej tarce, cebulę i selery pokroić a pietruszkę (bywa włóknista) najlepiej
zemleć przez maszynkę. Wszystko wymieszać z solą. Upychać do słoików (najlepiej
małych), na końcu dolać do nich solankę (sos który wycieknie z warzyw pod
wpływem soli zanim je powkładamy do słoików. Zostawić trochę miejsca w słoikach
żeby dolać solankę. Zamknąć słoiki i odstawić na półkę. Solonych jarzyn nie
pasteryzować. Kilka łyżek solonych jarzyn dodanych zamiast lub oprócz soli
czy kostki rosołowej ułatwia życie zabieganej kobiecie. Nie trzeba, kiedy
głodomory są za progiem pamiętać o kupieniu włoszczyzny, obierać jej,
krajać.... Solone jarzyny nie psują się, najwyżej zmieniają nieco kolor, ale
można je wykorzystać do końca.
UWAGA: w przepisie podaję wagę warzyw po ich
obraniu (oczyszczeniu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz