Specjalnie dla moich znajomych z FB podaję obiecany dziś przepis na krupnik, a właściwie 2 przepisy. Oba znakomite więc proponuję, żebyście skorzystali i z jednego i z drugiego. SMACZNEGO
Krupnik
Składniki:
1- 1 i ½ litra
wody
½ szklanki
drobnej kaszy perłowej
(ja kupuję „średnią”
kaszę mazurską)
6-7 sporych
kartofli (lub więcej)
Komplet jarzyn
(3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por)
lub 3 – 4 łyżki
solonej jarzynki (można dodać więcej)
natka kopru
Wykonanie:
Pokrajane w kostkę kartofle i jarzyny pokrajane
lub starte na grubej tarce zaczynamy gotować. Dla smaku dodajemy kostkę
bulionową i odrobinę masła. Kiedy woda z jarzynami zacznie się gotować
wsypujemy kaszę. Gotując krupnik należy go często mieszać bo kasza ma tendencje
do przypalania się.
UWAGA I: Krupnik można na końcu zaprawić kwaśną śmietaną 18% lub jogurtem i dodać sporą garść posiekanej natki kopru. Ja do wszelkich zup (oczywiście nie do zup owocowych) dodaję mnóstwo kopru, co moim zdaniem podnosi ich smak . Dlatego też w okresie wiosenno-letnim mrożę w torebkach foliowych albo pudełeczkach szalone ilości posiekanego kopru.
UWAGA II: Zamiast kostki bulionowej i masła można, jeśli to ktoś znosi, krupnik tak jak inne zupy można gotować dodając dla smaku kawałek wędzonego boczku lub dobrej kiełbasy.
UWAGA I: Krupnik można na końcu zaprawić kwaśną śmietaną 18% lub jogurtem i dodać sporą garść posiekanej natki kopru. Ja do wszelkich zup (oczywiście nie do zup owocowych) dodaję mnóstwo kopru, co moim zdaniem podnosi ich smak . Dlatego też w okresie wiosenno-letnim mrożę w torebkach foliowych albo pudełeczkach szalone ilości posiekanego kopru.
UWAGA II: Zamiast kostki bulionowej i masła można, jeśli to ktoś znosi, krupnik tak jak inne zupy można gotować dodając dla smaku kawałek wędzonego boczku lub dobrej kiełbasy.
Krupnik (nie mylić z
zupą)
Składniki:
5 czubatych dużych łyżek
miodu
1/2 dużej pomarańczy
1/2 dużej cytryny
1/4 litra wytrawnego
czerwonego wina
1/4 litra spirytusu
korzenie: gałka
muszkatołowa, cynamon w laskach, goździki, 13 dużych ziaren ziela
(rozdrobnionych), 7 ziaren pieprzu
Wykonanie:
Cytrusy dokładnie umyć,
następnie po pół pomarańczy i cytryny pokroić razem ze skórką (usuwając
przedtem pestki). Miód, cytrusy i korzenie zagotować i pogotować trochę
mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wlać czerwone wino i znów jakiś
czas gotować. Należy również uważać, aby nie wykipiało. Położyć na sitko gazę i
dokładnie przecedzić "miksturę" (owoce można przez gazę wycisnąć).
Przecedzoną ciecz wlać znów do garnka, zagotować i po odstawieniu z ognia
natychmiast wlać do niej 1/4 litra spirytusu. Płyn przecedzić jeszcze raz przez
gazę, zlać do butelek i odstawić żeby się sklarował. Krupnik znakomicie
rozgrzewa w długie zimowe wieczory, szczególnie wtedy kiedy wracamy do domu
kompletnie przemarznięci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz