Wielkanoc za pasem więc podaję wybróbowane przepisy na spody pod mazurki. Oba są bardzo dobre ale ja częściej robie ten, który nazywa się "Ciasto na kruche babeczki mamy". Ponieważ produkuję mazurki dla domu i na prezenty zwykle robię to ciasto z podwójnej porcji.
Ciasto na spody pod mazurki lub na szarlotkę
Ciasto na spody pod mazurki lub na szarlotkę
(Porcja na 2 - 3 cienkie spody w
średniej tortownicy)
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej (najlepiej
"Szymanowskiej")
30-40 dag tłuszczu
20 dag cukru pudru
1 filiżanka wrzątku
3 łyżki kwaśniej śmietany (może być
30%, ale wystarczy 18%)
Tłuszcz powinien być mieszany
(margaryna, może być "Kasia", smalec, odrobina masła)
Można dodać 1 żółtko, ale nie jest to
konieczne.
Wykonanie:
Wszystkie składniki,
oprócz żółtka, położyć na odważonej mące i zalać wrzątkiem. Następnie posiekać
je nożem a potem starannie wyrobić.
Spody pod mazurki najlepiej piec w średniej tortownicy. Tortownicę można
rozłożyć i wyjąć denko a to ułatwia wykonanie spodu. Rozpinamy tortownicę,
rozwałkowujemy na niej równomiernie kawałek ciasta, obcinamy jego nadmiar i
spinamy tortownicę. Następnie dolepiamy ręcznie rant szerokości ok. 1 - 1 i 1/2
cm (zależnie od tego jak gruby ma być mazurek).
Przed włożeniem do
piekarnika nakłuwamy ciasto równomiernie, w odległości 2 cm widelcem, żeby
podczas pieczenia nie zrobił się "bąbel". Na rancie robimy widelcem
wzorek, tak, jakbyśmy chcieli go rozgnieść widelcem, jednak niezbyt głęboko -
to wzmacnia rant a jednocześnie jest estetycznym wykończeniem.
UWAGA:
1)Spody
pod mazurki pieczemy poprzedniego dnia. Nigdy nie wylewamy mas mazurkowych na
świeży, przed chwilą upieczony spód bo wtedy często wsiąkają w spód z kruchego
ciasta. Taki mazurek jest "rozciapciany", wygląda jakby miał zakalec
i trzeba go jeść łyżką.
2)Żółtko,
jeżeli mamy ochotę, dodajemy na końcu, żeby się nie zważyło pod wpływem wrzątku
i żeby ciasto nie nabrało nieprzyjemnego zapachu "mokrego psa". Z
tego samego gorących ciast w których są jajka nie należy stawiać na przeciągu.
3) Kruche spody pod mazurki na które
wylewamy "masy mazurkowe" muszą mieć koniecznie rant.
Ciasto na kruche babeczki mamy
Składniki:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz