piątek, 20 marca 2015

Ciasto na spody pod mazurki lub na szarlotkę

Wielkanoc za pasem więc podaję wybróbowane przepisy na spody pod mazurki. Oba są bardzo dobre ale ja częściej robie ten, który nazywa się "Ciasto na kruche babeczki mamy". Ponieważ produkuję mazurki dla domu i na prezenty  zwykle robię to ciasto z podwójnej porcji.

Ciasto na spody   pod mazurki lub na szarlotkę

(Porcja na 2 - 3 cienkie spody w średniej tortownicy)

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej (najlepiej "Szymanowskiej")
30-40 dag tłuszczu
20 dag cukru pudru
1 filiżanka wrzątku
3 łyżki kwaśniej śmietany (może być 30%, ale wystarczy 18%)
Tłuszcz powinien być mieszany (margaryna, może być "Kasia", smalec, odrobina masła)
Można dodać 1 żółtko, ale nie jest to konieczne.

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz żółtka, położyć na odważonej mące i zalać wrzątkiem. Następnie posiekać je nożem a potem starannie wyrobić.  Spody pod mazurki najlepiej piec w średniej tortownicy. Tortownicę można rozłożyć i wyjąć denko a to ułatwia wykonanie spodu. Rozpinamy tortownicę, rozwałkowujemy na niej równomiernie kawałek ciasta, obcinamy jego nadmiar i spinamy tortownicę. Następnie dolepiamy ręcznie rant szerokości ok. 1 - 1 i 1/2 cm (zależnie od tego jak gruby ma być mazurek).
Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto równomiernie, w odległości 2 cm widelcem, żeby podczas pieczenia nie zrobił się "bąbel". Na rancie robimy widelcem wzorek, tak, jakbyśmy chcieli go rozgnieść widelcem, jednak niezbyt głęboko - to wzmacnia rant a jednocześnie jest estetycznym wykończeniem.

UWAGA:

      1)Spody pod mazurki pieczemy poprzedniego dnia. Nigdy nie wylewamy mas                         mazurkowych na świeży, przed chwilą upieczony spód bo wtedy często wsiąkają w               spód z kruchego ciasta. Taki mazurek jest "rozciapciany", wygląda jakby miał zakalec i         trzeba go jeść łyżką.

        2)Żółtko, jeżeli mamy ochotę, dodajemy na końcu, żeby się nie zważyło pod wpływem         wrzątku i żeby ciasto nie nabrało nieprzyjemnego zapachu "mokrego psa". Z tego                 samego gorących ciast w których są jajka nie należy stawiać na przeciągu.

        3) Kruche spody pod mazurki na które wylewamy "masy mazurkowe" muszą mieć                koniecznie rant.


Ciasto na kruche babeczki mamy

Składniki:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
 3 żółtka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz